воскресенье

Вагітність і апетит


АПЕТИТ ВАГІТНИХ



Особливості «вагітного» апетиту: що вони насправді означають і чи потрібно їм потурати?
Те, як вагітні поглинають солоні огірки банками, а інший раз серед ночі хочуть з'їсти що-небудь екзотичне, давно стало притчею во язицех. А що думають лікарі про цих бажаннях? Чи є подібні капризи необразливими і як на них реагувати?
На жаль, однозначної відповіді на питання, чому у вагітних жінок міняються смакові пристрасті, немає. Лікарі вважають, що в цьому винні багато факторів: гормональні, медичні, психологічні та навіть етнокультурні!
Є думка, що під час вагітності жінка не правильно розуміє, що саме в цей момент хочеться її організму. Він вимагає якихось мінералів або вітамінів, а майбутня мама асоціює їх з різними продуктами, а іноді і предметами.
Так, прагнення поглинати сир в «промислових масштабах» сигналізує про недостачу в організмі натрію. Мороженого хочеться при нестачі кальцію. Морську капусту вимагає організм, який потребує йоді.


ДЕ МІЙ КРЕЙДУ?

Однак це правило працює не завжди: мозок може і помилятися. Відзначено, приміром, що бажання гризти лід говорить про брак заліза, а адже заморожена вода не містить цієї речовини. Очевидно, що мозок якось хитромудро обробляє запити організму і не завжди розуміє, в якому продукті перебуває те, що необхідно вагітної. У цьому лікарі бачать причину того, що у багатьох майбутніх матусь виникає бажання, є крейда, вугілля, олівці.
Існують і етнокультурні особливості зміни пристрастей. У росіянок, приміром, вагітність стійко асоціюється із солоним огірком - відповідно, їм частіше хочеться чогось солоненького. А от у Європі відзначають підвищену тягу до солодкого і жирного. Цікаво, що і наших, і європейських жінок досить часто тягне на гостреньке, а ось в культурах, де гостра їжа - норма, такого немає. Це зміцнює лікарів на думці, що потурати всім дивним капризам вагітних не обов'язково.
Найпоширеніша ситуація - потреба є крейда. Вважається, що це ознака нестачі кальцію. Насправді це зазвичай ознака дефіциту заліза.На нього вказують і інші незвичайні по якості (лід, вугілля, грифелі від олівців, глина, сирі фарш і крупи) і кількістю харчові пристрасті, а також потреба вдихати запах бензину, фарби, мокрої побілки та іншої хімії.
Дефіцит заліза виявляють за показником біохімічного аналізу крові, який називається «феритин». Тут важливо пам'ятати, що, по-перше, железодефицит потрібно виявляти і лікувати на ранніх термінах вагітності, в останні ж три місяці приймати препарати заліза небезпечно.
По-друге, рівень гемоглобіну не завжди правильно відображає кількість заліза в організмі. Ще одна ситуація - потреба в солодкому.Справа в тому, що організм прагне підтримувати постійний рівень цукру в крові. Солодке ж викликає його різкий підйом і швидкий спад. Тому, якщо ви захотіли солоденького, з'їжте краще порцію білкової їжі (шматок м'яса, яйце). А вже після - солодке, але з повільно засвоюються вуглеводів (батончик мюслі, фрукт). Це дасть організму повільний і постійне джерело енергії.
Бажання є солоне, може говорити про нестачу білкової їжі. Перевірте, скільки ви їсте білкової їжі. У вашому раціоні її має бути не менше 100 г на добу. Крім того, відомості про шкоду повареної солі для вагітних застаріли. Додавайте її за смаком, використовуйте натуральну, наприклад морську, сіль.


ЧАС БАЖАНЬ

Тим, кого переслідують дивні бажання, можна порекомендувати наступне.
  • Перевірте з вашим акушером, чи немає дефіциту заліза, цинку, вітамінів.
  • Налагодьте раціональне харчування, порадившись з вашим акушером. Швидше за все, він включить у ваше меню овочі, фрукти, крупи, нежирне м'ясо, рибу.
  • Не забувайте про регулярному прийомі їжі. Повноцінні сніданок, обід, вечеря допоможуть вам відмовитися від їжі в неналежних кількостях.
  • Смакові пристрасті можна обдурити, запропонувавши організму більш здоровий замінник шкідливої ​​їжі, щоб уникнути зайвої ваги і проблем зі шлунково-кишковим трактом.
Крім того, медики і психологи відзначають, що бажання є часто є заміщенням емоційних бажань.Майбутній матусі потрібен спокій і впевненість. За спостереженнями лікарів, це також може допомогти зняти гостроту бажання нездорової їжі.

МЕНЮ ВАГІТНОЇ



ЯКЩО ВАМ ХОЧЕТЬСЯ ...СПРОБУЙТЕ ...
мороженого (може говорити про нестачу заліза і кальцію)заморожений знежирений йогурт
газировкимінеральну воду з фруктовим соком, саморобний лимонад
тістечкакрупнозерновой хліб з натуральним джемом
тортазерновий хліб, полуницю з йогуртом
чіпсів, смаженої картопліпоп-корн без солі і цукру, підсмажений в мікрохвильовці; вірменський лаваш з сиром, оливковою олією
консервованих фруктів з цукромсвіжі фрукти, сухофрукти
шоколаду (може говорити про нестачу заліза і вітамінів групи В!)натуральний дорогий шоколад з низьким вмістом жирів, їжте 4-5 квадратиків в день з горіхами і родзинками
печивахлібці з фруктами
оселедцяслабосолону морську жирну рибу
солінь з овочівшматок м'яса, риби, свіжий огірок з морською сіллю
жирних молочних продуктівзнежирені молочні продукти з низьким вмістом цукру; додайте сухофрукти