воскресенье

Симптоми вагітності


СИМПТОМИ ВАГІТНОСТІ НА РАННІХ ТЕРМІНАХ



Симптоми вагітності - що це таке?
симптомы беременностиСИМПТОМИ ВАГІТНОСТІ - це ті зміни, які починає помічати у себе жінка з самих малих термінів вагітності. Хоча говорити «симптоми вагітності» - це не зовсім вірно. Симптоми можуть бути у хворобі, а вагітність - це не хвороба, а нормальний фізіологічний стан жінки. Але багато жінок і навіть самі гінекологи продовжують вживати вираз «симптоми вагітності». Тому ми не будемо оригінальними і будемо надалі вживати саме це стійке вираз - симптоми вагітності і симптоми вагітності на ранніх і (або) пізніх термінах.
Знаючи симптоми вагітності, вагітна жінка зможе в самі ранні строки визначити у себе вагітність і, відповідно, вчасно вирішити для себе питання про її пролонгацію (збереженні, продовженні).


Затримка менструації як основний симптом вагітності на ранніх термінах.
Всі жінки різні і вагітність у всіх протікає по-різному. Тому і симптоми вагітності, що відчуваються жінкою на ранніх термінах, будуть відрізнятися.
Перший симптом вагітності - це затримка менструації. При нормальному перебігу вагітності цей симптом обов'язково повинен бути присутнім. Хоча бувають випадки, коли і під час вагітності у жінки трапляються кровотечі. Але не варто їх плутати із звичайними місячними. Кровотеча під час вагітності свідчить про загрозу її переривання. Тому, якщо у вас з'явився даний симптом (кровотеча), то для збереження вагітності необхідно терміново звернутися в жіночу консультацію до гінеколога, або в швидку допомогу. При своєчасному зверненні є всі шанси зберегти вагітність.
Найбільш небезпечними періодами є ті тижні, коли мали б початися місячні у жінки, якби не наступила вагітність. Тобто 4,8,12 ... тижня вагітності. Якщо ви помітили у себе симптоми вагітності і підтвердили свої очікування здачею відповідних аналізів та оглядом лікаря, то будьте особливо обережні в ці тижні. Постарайтеся повністю виключити фізичні навантаження і не нервуйте.
Симптом відсутності менструації має свою дію протягом всієї вагітності і, найчастіше, продовжується в період грудного вигодовування.


Підвищення базальної температури - симптом настання вагітності.
Даний симптом вагітності можна вважати обов'язковим. При настанні вагітності базальна температура (вимірюється в прямій кишці) має показник 37 і вище градусів. Якщо ви щодня вимірюєте базальну температуру, виявили у себе кілька симптомів вагітності або навіть підтвердили вагітність у лікаря, але спостерігаєте зниження базальної температури - то слід звернутися до гінеколога. Таке може траплятися через справжньої загрози викидня. Хоча, частіше зниження базальної температури можна списати на похибку вимірювання. Можливо, були порушені правила вимірювання температури або градусник несправний. Якщо вважати базальну температуру симптомом вагітності на ранніх термінах, то необхідно дотримуватися деяких нескладних правил її вимірювання. Вимірювати температуру необхідно в прямій кишці, вранці, відразу після пробудження. Тоді найбільш ймовірно, що ви отримаєте правильний результат.


Рясні виділення - один із симптомів вагітності.
Хочеться відразу обмовитися, що мова йде не про кров'янистих виділеннях. Жінки, уважно спостерігають за станом свого здоров'я, напевно знають, що виділення з піхви, практично безбарвні і не мають запаху, найчастіше не свідчать про патологію. Кількість виділень збільшується в період овуляції і ... вагітності. Тому, якщо у вас такі симптоми вагітності, як затримка менструації і підвищена базальна температура, та ще й плюс до цього ви не можете обходитися без щоденної прокладки через рясних виділень, то 90%, що ви вагітні. Далеко не всі жінки звертають увагу на даний симптом вагітності. Адже перед менструацією спостерігається приблизно те ж саме.
Але якщо у вас є не вилікувана інфекція статевих шляхів, або, крім рясних виділень, вас мучить свербіж у піхві - то є всі підстави вважати, що це не звичайний симптом вагітності на ранніх термінах, а якесь прогресуюче захворювання статевої сфери. Таке часто трапляється при вагітності. Імунітет жінки знижується, і її організм стає більш доступним для інфекції. Подібні симптоми не просто неприємні для жінки, але і можуть привести до втрати вагітності, виникнення патологій розвитків у її дитини і його інфікування. Рідко, але буває, що інфекції протікають непомітно для жінки. Саме тому так важливо, помітивши у себе подібні симптоми вагітності, вчасно звернутися до гінеколога. Здача звичайних гінекологічних мазків зможе підтвердити або спростувати ваші побоювання. До слова, лікування багатьох інфекцій, що передаються статевим шляхом, проводиться і в період вагітності.


Головний біль і відчуття втоми - не завжди помітні симптоми вагітності.
Багато вагітні жінки на ранніх термінах переживають подібні симптоми вагітності. Це пов'язано з гормональною перебудовою організму. Часто такі симптоми залишаються непоміченими на ранніх термінах вагітності. У наш час багато жінок страждають нападами мігрені. А якщо ще до цього додати нервову, фізично виснажливу роботу, то такі симптоми вагітності стають абсолютно непримітними.
Хоча, по-хорошому, звертати увагу на подібні сигнали організму слід завжди і особливо під час вагітності. Фізичний та психологічний вимотування організму може дуже негативно позначитися на вагітності. Будь больовий симптом у період вагітності не повинен залишатися непоміченим. При головних болях не слід займатися самолікуванням. Пам'ятайте, багато звичні й доступні нам знеболюючі засоби протипоказані під час вагітності, особливо на ранніх її термінах.


Токсикоз як симптом вагітності.
Деякі жінки стверджують, що з самих ранніх термінів вагітності, ще до початку затримки менструації, знали про вагітність. Хіба таке можливо? Рідко, але зустрічаються такі чутливі жінки. Даний симптом вагітності для багатьох жінок асоціюється тільки з ранковою нудотою і блювотою. Але це далеко не всі його прояви. Зміна смакових переваг також можна назвати симптомом вагітності,токсикозом. Якщо ви завжди любили рибу, а тепер просто не в силах виносити її запах - то це, при приєднанні більш значущихсимптомів вагітності може свідчити про те, що ви чекаєте дитину. Навіть незвичайна втома, яка спостерігається у вас не в кінці робочого дня, без видимих ​​причин; може бути симптомом вагітності на ранніх термінах.
Боротися з токсикозом не завжди просто. При легких його проявах можливо скористатися засобами, пропонованих народною медициною. При важких випадках токсикозу, коли даний симптом вагітності виражається в дуже частої блювоти, лікування слід проводити в умовах стаціонару, під наглядом лікарів. Інакше може виникнути зневоднення організму і навіть авітаміноз.
До радості жінок, токсикоз, найчастіше, проходить самостійно до 12-14 тижнях вагітності.


Запор і часте сечовипускання - часто виникають симптоми вагітності.
Запор може виникати на будь-яких термінах вагітності. Помилкою слід вважати висловлювання деяких досвідчених жінок, що запор як симптом вагітності буває тільки у вагітних жінок у третьому триместрі. Як ми вже говорили вище, під час вагітності відбувається гормональна перебудова організму. Зростаюча матка починає здавлювати кишечник і сечовий міхур. Крім цього, травна система починає працювати нестабільно. Особливо це стосується жінок, які харчувалися «всухом'ятку».
Виникнення запору як симптому вагітності не можна залишати без уваги. Для початку слід трохи змінити свій спосіб життя і харчування. Навіть проста ранкова зарядка здатна поліпшити роботу кишечника. Як відомо, рух - це життя. Під правильним харчуванням ми маємо на увазі споживання більшої кількості продуктів, багатих на клітковину. А кращими джерелами клітковини є овочі і фрукти. Чудово допомагають від запору чорнослив, курага, родзинки, ківі. Можна просто їсти сухофрукти, але плюсом буде пити їх відвар. Крім цього, уникнути даного симптому вагітності можна, збільшивши кількість випивається вами рідини хоча б до 1,5-2 літрів в день, в залежності від ваших фізичних навантажень.
Пам'ятайте, що більшість проносних засобів протипоказані при вагітності. Клізми і гліцеринові свічки також можуть мати негативний вплив на вагітність, приводити до тонусом матки.
Проводьте лікування, призначене лікарем, і тоді ніякі симптоми вагітності вам будуть не страшні