воскресенье

Позаматкова вагітність


СИМПТОМИ ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ



"Позаматкова вагітність"-діагноз завжди невтішний. Але він зовсім не означає, що в майбутньому жінка не зможе мати дітей. 

ЩО ТАКЕ ПОЗАМАТКОВА ВАГІТНІСТЬ?

внематочная беременность, диагностика внематочной беременности, симптомы, причины, после внематочной беременностиЯк починається вагітність? Запліднена яйцеклітина по матковій трубі спускається в порожнину матки і прикріпляється в найбільш сприятливому ділянці слизової. Цей процес називається «імплантацією». Іноді відбувається збій цього механізму, і плодове яйце прикріпляється в «неправильному» місці. Це може бути маткова труба, набагато рідше - яєчник або черевна порожнина. У такому випадку лікарі говорять про позаматкову вагітність.

СИМПТОМИ ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ

Як же розпізнати позаматкову вагітність, щоб, з одного боку, не втратити час, а з іншого - не підозрювати у себе неіснуючу проблему? Симптоми позаматкової вагітності можуть бути такими, як у звичайної: затримка чергової менструації. У той же час на тлі затримки можуть спостерігатися мажучі кров'янисті виділення зі статевих шляхів (правда, такі виділення часто служать ознакою початку переривання звичайній вагітності).
Іноді менструація приходить в строк або з невеликою затримкою, але крововтрата, як правило, більш убога. Інші симптоми позаматкової вагітності - больовий синдром: болі локалізуються в низу живота, як правило, більше на стороні маткової труби, до якої приліпилося яйце, і носять тягне характер.

НАСЛІДКИ ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ

До чого може призвести позаматкова вагітність? Стінки маткової труби, не призначені для того, щоб бути вмістилищем плоду, перерозтягуються - відбувається її розрив. Рідше така вагітність закінчується потраплянням ембріона в черевну порожнину разом з кров'ю.Переривання позаматкової вагітності часто супроводжується внутрішньочеревною кровотечею, шоком, непритомністю, різкими болями - потрібна термінова госпіталізація для надання жінці екстреної хірургічної допомоги.


ДІАГНОСТИКА ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ

Діагностика позаматкової вагітності зараз можливо з самих ранніх термінів. Позитивні проби на наявність вагітності (аналіз крові на хоріонічний гонадотропін людини, тест - смужки) дозволяють дати точну відповідь на питання: чи є вагітність взагалі чи ні.
Якщо є підозри на позаматкову вагітність (кров'яні виділення, болі), рекомендується зробити ультразвукове дослідження малого тазу, бажано трансвагінальним датчиком (ультразвуковий датчик вводиться в піхву). При відсутності плідного яйця в порожнині матки дослідження або повторюють через кілька днів, або госпіталізують жінку в стаціонар (на такому терміні вагітності плідне яйце обов'язково має проглядатися лікарями).
У лікарні, якщо діагноз позаматкова вагітність залишається під сумнівом, лікарі часто вдаються до діагностичної лапароскопії. Це операція, при якій під наркозом оглядають органи малого тазу з метою діагностики. Якщо позаматкова вагітність підтверджується, діагностична лапароскопія переходить в лікувальну маніпуляцію.
Раніше єдиним варіантом операції було видалення маткової труби. Операція проводилася шляхом лапаротомії - порожнинна операція з розтином черевної порожнини. З розвитком лапароскопічної хірургії стало можливим проведення щадних операцій - при лапароскопії доступ до органів здійснюється через кілька точок на черевній стінці.
При лапароскопії можна видалити маткову трубу (тубектомія) або провести пластичну операцію: видалити плідне яйце з відновленням цілісності маткової труби як найважливішого органу репродуктивної системи.


ПІСЛЯ ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ

Гладшому протіканню післяопераційного періоду, поліпшенню стану маткових труб сприяють медикаментозне лікування, фізіотерапевтичні процедури (магнітотерапія). Навіть у випадку тубектомія маткова труба з протилежного боку потребує терапії, особливо якщо було сильне кровотеча у черевну порожнину.
Після позаматкової вагітності потрібно дуже уважно поставитися до питання контрацепції. Не рекомендується вагітніти протягом, як мінімум, шести місяців після операції. Щоб у майбутньому у жінки не виникло серйозних проблем із зачаттям, пов'язаних з непрохідністю маткових труб, або не відбулося повторення трубної вагітності, їй треба пройти курс відновного лікування, що включає фізіотерапевтичні процедури, прийом препаратів, що володіють протівоспаечним ефектом. Все це допоможе благополучному зачаття і виношування дитини.


ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ПОЗАМАТКОВОЇ ВАГІТНОСТІ


Причини позаматкової вагітності:
  • Основною причиною позаматкової вагітності є перенесені раніше запальні захворювання органів малого тазу, що призводять до зміни функціонального стану і будови стінок маткових труб: вони втрачають свою скоротливу здатність і не можуть повною мірою здійснювати транспорт заплідненої яйцеклітини в матку. В результаті імплантації відбувається в якомусь із відділів самої труби.
  • Рідше причиною позаматкової вагітності стають інші фактори: зміна властивостей самого плодового яйця, анатомічні особливості - занадто довгі і покручені маткові труби при недорозвиненні репродуктивної системи (інфантилізм).
  • Позаматкова вагітність іноді спостерігається і при використанні допоміжних репродуктивних технологій: стимуляція овуляції, екстракорпоральному заплідненні (ЕКО).