воскресенье

Вагітність і мікоплазма, уреаплазма


МІКОПЛАЗМА, УРЕАПЛАЗМА ПРИ ВАГІТНОСТІ



микоплазма уреаплазма и беременностьМікоплазму та уреаплазму відносяться до одного роду мікоплазм і досить часто виявляються при обстеженні практично здорових жінок. Ці мікроорганізми не завжди викликають захворювання. Але за певних умов, що ведуть до зниження імунного захисту організму, вони здатні викликати різні ураження органів статевої та сечовидільної системи. Основний шлях зараження - статевий.
Дуже важливим є той факт, що деякі компоненти клітинної стінки цих мікроорганізмів мають значну схожість з клітинами людини. У зв'язку з цим мікоплазми і уреаплазми часто не сприймаються імунною системою як чужорідні, а значить, організм не бореться з цими інфекціями.
З іншого боку, дані мікроби здатні дуже тісно прикріплюватися до клітин людини, при цьому імунна система сприймає комплекс «клітина - мікроб» як єдине ціле і починає боротися з власними клітинами.
Інфекції, які можуть ніяк не проявлятися в звичайному житті, нерідко стають причиною великої біди під час вагітності. Тому, якщо вагітність вже наступила, важливо, якомога раніше пройти обстеження, щоб лікар міг розробити план ведення вагітності та провести запобіжне лікування, яке вбереже вас і вашого малюка від проблем.
При активній мікоплазмової або уреаплазменною інфекції вагітність протікає з ускладненнями, до яких відносяться її передчасне переривання, багатоводдя, неправильне прикріплення плаценти, передчасне відходження навколоплідних вод, запалення оболонок плода, післяпологові ускладнення у матері, а також патологія сечової системи матері.
Частота внутрішньоутробного інфікування при уреаплазменной інфекції становить 45%, при мікоплазмової - до 20%. У разі тяжкого захворювання уражаються очі, печінку, нирки, нервова система, шкіра, лімфатичні вузли. Мікоплазми здатні викликати формування пороків розвитку плоду, діючи на генетичному рівні.
Однак всі ці ускладнення розвиваються тільки при наявності активної фази інфекції. Носійство на перебіг вагітності не впливає. Тому для вирішення питання про необхідність лікування рекомендується при виявленні уреаплазми і мікоплазми ДНК-методом проводити посів на ці інфекції. Це дослідження включає також визначення чутливості до антибіотиків, тому можна підібрати найбільш ефективне лікування.
Лікування уреаплазми і мікоплазми проводиться в другому триместрі вагітності з використанням антибактеріальних препаратів і стимуляторів імунітету.