воскресенье

Розвиток вагітності


РОЗВИТОК ВАГІТНОСТІ ПО ТИЖНЯХ



6 тижнів вагітності
развитие беременностиПечінка бере на себе виробництво кров'яних клітин. А мозок контролює рухи м'язів і роботу серця. На 5-6-му тижні між мамою і малюком встановлюється зв'язок через пуповину. Саме в цей час у жінки з'являються перші ознаки вагітності .

7 тижнів вагітності
Повіки напливають на очі дитини і поступово закривають їх, захищаючи таким чином розвивається структуру очей від світла і сухості (з 28-го тижня за бажанням малюка очі можуть почати відкриватися). На цьому ж терміні вагітності формується внутрішнє вухо немовляти, розвивається зовнішнє вухо, оформляються щелепи, з'являються зачатки зубів. Але найголовніше - малюк починає ворушитися! А так як він ще занадто малий, мама не відчуває його рухів.

8 тижнів вагітності
Малюк підріс до 2,5 см! Він уже зовсім схожий на дорослу людину. Серце б'ється. Шлунок виробляє шлунковий сік, починають функціонувати нирки. М'язи скорочуються під впливом імпульсів, що надходять від мозку. За крові дитини можна визначити його Rh-належність. Сформувалися пальці і суглоби. Особа малюка набуває власних рис. Міміка починає відображати те, що відбувається в навколишньому середовищі. Тіло дитини реагує на дотик.

10 тижнів вагітності
развитие беременностиЗріст дитини досягає 4 см, вага - приблизно 2 р. У цей період у малюка починають формуватися зовнішні і внутрішні статеві органи. Ваш малюк, легкий як пір'їнка, дуже вразливий. Подбайте про його здоров'я, обов'язково відмовтеся від алкоголю і нікотину. Не приймайте ліків без призначення лікаря. Відомо, що деякі медикаменти та лікувальні трави можуть викликати вроджені дефекти у дитини або переривання вагітності.

12 тижнів вагітності
Малюк росте. Час від часу його можна застати за незвичайним заняттям - ссанням пальчика! У період неспання (який найчастіше змінюється відпочинком, сном) малюк енергійно «вправляє» свої м'язи: повертаючи голову, загинає пальці на руках і ногах, відкриває і закриває рот.
Якщо зовнішній світ починає турбувати починає турбувати різкими звуками, дитина намагається закрити руками вуха (він чує!) І намагається загородитися долонькою від променя світла, спрямованого в очі (він бачить!).Якщо доторкнутися до його долоньки, вона стиснеться в кулачок. Всі ці рухи здійснюються завдяки тому, що у малюка сформувався вестибулярний апарат, який допомагає йому орієнтуватися в просторі.

16 тижнів вагітності
Дитина важить приблизно 150 г, його зріст сягає 16-18 см. На голівці з'являються волосся, на обличчі - вії та брови. Малюк відкриває ротик, ковтає, смокче, посміхається! У цей період починає повноцінно функціонувати плацента, яка пов'язує його з мамою.

20 тижнів вагітності
Зростання малюка досягає 30 см, у нього з'являються нігтики на пальцях рук і ніг. Тепер мама добре відчуває його ворушіння, тому що час від часу він починає займатися «фізкультурою»: відштовхується від однієї стінки матки і допливає до іншої. Крім того, дитина може відреагувати на різкий зовнішній звук або хвилювання матері стрибком, який мама приймає за активне ворушіння.
Якщо ж малюк почне гикати, жінка відчує слабкі ритмічні поштовхи, що йдуть з нутрії. У 20 тижнів лікарі вже вислуховують серцебиття малюка за допомогою спеціальної слушательной трубки (стетоскопа).

24 тижні вагітності
развитие беременностиМалюк може розсердитися! Це доводить сфотографований сердитий погляд, напруження м'язів навколо очей, зморщування губ і плач - так дитина висловлює своє невдоволення. До речі, щоб відпочити вночі, малюк «лягати» спати і ... бачить сни!
У цьому віці дитина важить 500 г - зовсім небагато, але ж він тільки почав набирати вагу! Його шкіра, червона і зморшкувата, схожа на шкіру дідка. Щоб захистити його від дії навколоплідних вод, виділяється спеціальна змазка.
До 24-му тижні вагітності починає функціонувати жирові та потові залози, дозрівають легені дитини і утворюється плівка, яка не дає їм склеюватися під час дихання. Якщо дитина народиться на цьому терміні і його оточать необхідної турботою, він зможе вижити.

28 тижнів вагітності
Дитина важить близько 1000 г, його зріст сягає 35 см. Тепер він користується всім набором почуттів: зором, слухом, смаком, дотиком (ці дані підтверджуються дослідженням біострумів мозку (ЕЕГ) ще не народженої дитини). У цьому віці дитина починає дізнаватися голос мами. Малюк здійснює перші елементарні дихальні рухи, але його легені дозрівають лише до 34-му тижні. Його шкіра ущільнюється (товщає) і стає більше схожою на шкіру новонародженого. Якщо на цьому терміні вагітності почнуться пологи, то їх назвуть передчасними, і лікарі будуть в змозі допомогти дитині вижити.
32 тижні вагітності
Дитина важить близько 2 кг, у нього утворюється підшкірно-жирова клітковина, ручки і ніжки стають пухкими. Відбувається закладка імунної системи: маля починає отримувати від матері імуноглобуліни і інтенсивно утворювати антитіла, які захистять його від хвороб у перші місяці життя. Об'єм навколоплідних вод, що оточують дитину, складає один літр. Кожні три години вони повністю оновлюються, тому маля завжди плаває в «чистій» воді, яку можна безболісно ковтати.

34 тижня вагітності
Малюк важить 1800-2100 г, його зріст сягає 40-41 см. Йому стає тісно в матці: він вже не може перевернутися і найчастіше розташовується голівкою вниз. Його легені остаточно дозрівають, і в разі передчасних пологів дитина буде дихати самостійно. Однак підшкірно-жировий шар поки розвинений слабко, і новонароджений погано утримує тепло.

36-38 тижнів вагітності
развитие беременностиЗ дев'ятого місяця вагітності маля щодня додає у вазі (до 14 г). У його печінці накопичується залізо, яке буде допомагати кровотворенню в перший рік життя на Землі. Пушок, що покриває шкіру дитини (особливо плечі і спину), до пологів зникає. Навколоплідних вод стає менше, дитина інтенсивно росте, матка стає занадто тісною, він насилу повертається, а перевернутися не може зовсім, тому його ворушіння відчуваються більш інтенсивно. Скоро, зовсім скоро він народиться.
Зазвичай в 38 тижнів його голівка опускається до входу в малий таз. Маля вже готовий до самостійного життя і «вважає» дні до народження. Пологи, що відбулися на терміні 38-40 тижнів вагітності, вважаються своєчасними. Ледве народившись, він видає перший крик, наче вітає навколишній світ. Немовля дихає, його серце б'ється, він рухає ручками та ніжками. Зазвичай дитина важить 3-3,5 кг, а його зріст досягає 50 см.
За 12-48 годин до пологів у майбутньої мами виходить слизова пробка - грудочку слизу з прожилками темної крові. Не лякайтеся, це означає лише те, що вам пора народжувати! Але цей процес відбувається у всіх строго індивідуально, у когось пробка може відійти за тиждень до пологів, а в когось у процесі самих пологів.