воскресенье

Печія при вагітності


ПЕЧІЯ ПРИ ВАГІТНОСТІ



изжога и беременность: изжога у беременных, причины изжоги, избавиться от изжогиНа різних термінах вагітності від печії страждають три з чотирьох майбутніх матусь. Причому печія може з'явитися навіть у тому випадку, якщо раніше її ніколи не було! Звідки ж береться печія?
Неприємний, різкий, кислий смак у роті, відчуття печіння в горлі або під ложечкою - це все вона. Сутністьпечії в тому, що вміст шлунка (де, як відомо, їжа перетравлюється за участю кислоти) закидається назад у стравохід. А слизова оболонка стравоходу від дії кислоти страждає.
Печія зазвичай виникає відразу після їжі або в лежачому положенні, найсильніше проявляє себе в другій половині вагітності і може тривати від декількох хвилин до декількох годин.


ПРИЧИНА ПЕЧІЇ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Чому печія стає частою гостею саме у вагітних? Головна причина печії при вагітності - гормональні зміни в організмі. Стравохід і шлунок розділяє особа м'яз - сфінктер, який в нормі як раз не дає їжі повертатися назад. Але під час вагітності в організмі збільшується рівень гормону прогестерону.
Прогестерон розслабляє гладкі м'язи у всьому організмі, що необхідно для того, щоб знизити збудливість матки з почилих в ній плодом. Але крім матки розслабляються і інші гладком'язові органи, в тому числі і сфінктер з шлунку в стравохід.
Причому в міру розвитку вагітності матка стає все більше, тіснить собою кишечник, підпирає діафрагму і шлунок, так що створюються додаткові умови для закидання вмісту шлунку в стравохід. Під впливом гормонів може рости і кислотність шлункового соку, отчого посилюється відчуття печіння. Багатьох вагітних жінок печія буквально позбавляє сну.
Втішне звістка для тих, хто страждає від печії прямо зараз: на перебіг вагітності і розвиток плоду сам по собі цей неприємний, але не занадто небезпечна недуга ніяк не впливає. Існує багато способів якщо не позбутися від печії зовсім, то хоча б полегшити її, і ми розповімо про ці способи.
Навіть якщо вони не допоможуть на 100%, втішним для майбутніх матусь може стати вже той факт, що в останній місяць вагітності печія зазвичай стає набагато слабкіше. Справа в тому, що в цей час в організмі знижується вироблення прогестерону. І неспроста: це відбувається для того, щоб матка могла готуватися до родовим сутичок, та й сам живіт з опущеними головки малюка, як правило, зміщується вниз, зменшуючи тиск на шлунок. А вже пологи майже напевно стануть довгоочікуваним рятуванням від печії у вагітних!


ЯК ЛІКУВАТИ ПЕЧІЮ ПРИ ВАГІТНОСТІ

изжога при беременностиТепер, коли ми знаємо причини виникнення печії під час вагітності, можна вичистити фактори, які її підсилюють, і звести їх до мінімуму
  • Бажано не приймати спазмолітики - вони ще більше розслаблюють мускулатуру внутрішніх органів.Тому, якщо вам час від часу доводиться приймати такого роду препарати, краще відразу повідомити лікаря, про те, що ви страждаєте від печії, і попросити по можливості підібрати інше лікування.
  • Враховуючи, що печія провокується здавленим станом шлунка, постарайтеся не тиснути на нього ще сильніше. Краще позбавитися від речей, які стягують живіт і талію. Постарайтеся зайвий раз не нахилятися, спробуйте замість цього просто присідати, згинаючи коліна. А після їди краще як мінімум півгодини не лягати, тому що перехід в горизонтальне положення теж провокує занедбаність кислого вмісту шлунку в стравохід.
  • Існує також теорія, що печія у вагітних може розвиватися в якості реакції відторгнення на їжу, яка надає потенційно шкідливий вплив на зростаючого в животі крихту. Так це чи не так, але от цілком достовірно відомо, що печія посилюється від тієї їжі, яка змушує шлунок виробляти кислоти більше середнього рівня. Тому, якщо відчуття печіння занадто сильно турбує вас, виключіть зі свого меню каву, кислі і газовані напої, гострі мариновані блюда і спеції.
  • Те ж саме відноситься до всіх кислим овочам (в особливості до помідорів), ягодам і фруктам, а також різним кисломолочним продуктам (крім твердого сиру). Поспостерігайте також за власною реакцією на наступну їжу (вона теж призводить до підвищеної кислотності, але не у всіх): свіжий хліб і будь дріжджові вироби; жирні сорти м'яса і риби; яйця. Зварені круто; смажена їжа; занадто гарячі або холодні страви. І звичайно, намагайтеся не занадто наїдатися на ніч, коли передбачається багато часу провести лежачи.


КОШТИ ВІД ПЕЧІЇ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Часто змучені печією вагітні починають приймати лікарські препарати. Звичайно, перед прийомом потрібно обов'язково порадитися з лікарем, який допоможе вам вибрати нешкідливі обволікаючі і терпкі засоби.
Дуже обережними треба бути при прийомі антацидних засобів - вони нейтралізують кислоту, але кислотність шлункових соків у всіх різна, точно дізнатися її дозволяють тільки спеціальні аналізи. Тому кращим варіантом буде все-таки дієта.
  • Якщо ви ще не перейшли на дробове харчування, саме час зробити це у зв'язку з появою печії. Їсти потрібно невеликими порціями, п'ять-сім разів на день, останній раз - години за три до відходу до сну.
  • Можна протягом дня невеликими порціями пити молоко. Ароматерапевти радять додавати до нього крапельку ефірного масла фенхелю (увага, масло обов'язково має бути натуральним, синтетичні дешеві масла можуть тільки нашкодити!).
  • В як обволікаючий і заспокійливого шлунок засобу може також пити різні киселі або, в невеликих кількостях, свіжоприготовлений сік картоплі.
  • Багато вагітних помічали, що печія відступає або мучить набагато менше, якщо протягом дня жувати вівсяні пластівці, лісові або мигдальні горіхи, терту морквину.
  • Часто допомагають і імбир - його можна додавати при готуванні у вигляді порошку або купити свіжий корінь імбиру і відрізати від нього маленькі шматочки для жування.
  • Не забувайте, що при печії спати краще на спині. Причому так, щоб верхня частина тіла була піднята подушками. Якщо вже дуже хочеться повернутися на бік - враховуйте, що залежно від вигину шлунка на одному боці печія завжди відчувається сильніше, ніж на іншому.
  • Нарешті, допомагає при печії і такий корисний для вагітності в цілому принцип: менше стресів і напруги, більше відпочинку і розслаблення!