воскресенье

Тиск при вагітності


ЗНИЖЕНИЙ ТИСК ПРИ ВАГІТНОСТІ



беременность: пониженное давление при беременности, повышенное давление беременныхТиск при вагітності перевіряти потрібно кожен день всі 9 місяців: висвітиться на дисплеї тонометра цифри багато в чому визначають стан майбутньої матусі і її малюка.
Гормональна перебудова в перші місяці вагітності сприяє зниженню артеріального тиску (АТ) - викликає гіпотонію. Через це майбутня матуся відчуває слабкість, сонливість, запаморочення, дзвін у вухах, задихається при ходьбі. Неприємні відчуття зазвичай посилюються по утрам.
Деякі жінки дізнаються про те, що чекають дитину, коли їх обстежують з приводу раптового непритомності.Лікарі вважають подібний епізод не менш характерною ознакою вагітності, ніж пристрасть до кислого і солоного і нудота, властива раннього токсикозу. До речі, на його тлі гіпотонія посилюється. Для матусі це неприємно, а для малюка - вкрай небезпечно!
При зниженому тиску під час вагітності порушується кровообіг в плаценті - виникає плацентарна недостатність.Малюк, який відчуває нестачу поживних речовин і кисню, починає голодувати і задихатися. Допускати цього не можна ні в якому разі - ось чому так важливо звірятися з показаннями тонометра з самого початку вагітності!
Ваше тиск не повинен опускатися нижче 100/60 і перевищувати 140/90. Якщо це трапилося, зверніться до лікаря! 

ПІДВИЩЕНИЙ ТИСК ПРИ ВАГІТНОСТІ

У другій половині вагітності виникає схильність до підвищеного тиску. Частково це пояснюється фізіологічними причинами. В організмі майбутньої матусі з'явився додатковий коло кровообігу, завдяки чому об'єм циркулюючої крові до 19-20-й тижнях збільшився на півлітра, а до 32-36-й тижнях - на цілий літр!
В результаті зросло навантаження на серце: воно змушене на 40-50% збільшити викид крові і скорочуватися частіше. Пульс, виміряний в спокійному стані, тепер досягає 80-90 ударів (норма - 70 0, а коли майбутня матуся хвилюється або активно рухається, взагалі перескакує за сотню. Не хвилюйтеся, це нормально, як і підвищення тиску на 5-15 мм в порівнянні з тими цифрами, які висвітлювались на дисплеї тонометра на початку вагітності.
Різниця більше? Насторожитеся! Так буває при токсикозі другої половини вагітності. Суть його в тому, що рідина йде з кровоносного русла в тканини: виникає набряки, а тиск падає. Тоді організм майбутньої матусі включає аварійну систему артеріальної стимуляції.
Але чим вище тиск у судинах, тим більше рідини просочується з них назовні. Намагатися нормалізувати його таким чином - все одно, що носити воду в решеті: чим більше ллєш, тим сильніше випливає. Це вкрай небезпечно! Назріваючу проблему потрібно виявити якомога раніше, поки ще не сформувався замкнуте коло.


ОСОБЛИВИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ТИСКОМ

Дуже ретельно повинні стежити за тиском майбутні матусі з групи ризику. У неї входять ті, у кого були викидні або ускладнення під час попередньої вагітності, а також жінки, які страждають надмірною вагою, гормональними розладами, гіпертонією, нейроциркуляторною дистонією, захворюваннями нирок та інших внутрішніх органів, які ускладнюють вагітність.
У подібних випадках крім щоденного контролю за тиском вдома лікар може направити вагітну на добовий моніторинг арторіального тиску - погодинне вимірювання портативним приладом. Воно виявляє раптові стрибки цього показника протягом дня і ночі. Таку перевірку рекомендують робити тричі: перший раз - на ранніх термінах, щоб виявити схильність до гіпотонії, у другій - в 24-28 тижнів, коли зростає ймовірність гестозу, третій - незадовго до пологів, щоб переконатися - все в нормі, тривожитися нема про що !
Тиск нижчий, ніж слід?
Таке іноді трапляється вночі. Майбутня матуся спить собі і не підозрює, що тиск упав нижче припустимого, а малюк задихається у неї в животику. Навряд чи кому-небудь прийде в голову з власної ініціативи вимірювати тиск в 3:00 ранку! Ось і виходить, що інакше як за допомогою моніторингу таку гіпотонію не відстежиш.
Не менш небезпечно, якщо вагітна зі схильністю до зниженого тиску розхвилювалася в жіночій консультації, і воно підскочило. Лікар записує її в розряд гіпертоніків і призначає гіпотензивні препарати, які зменшують і без того низький артеріальний тиск.
Тиск перевищив норму?
Потрібно подивитися, скільки часу протягом доби триває такий стан і з чим воно пов'язано. Якщо при сумарному підрахунку підйоми ПЕКЛО тривають не більше 5-6 годин на добу і пояснюється фізіологічними причинами (хвилювання, рухова активність, реакція на стрес або магнітну бурю), все в порядку: необхідність в гіпотензивної терапії немає.


ПЕРЕВІРКА ТИСКУ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Для щоденної перевірки тиску майбутньої матусі необхідний сучасний електронний тонометр, який вимірює пульс і АТ в автоматичному режимі, запам'ятовуючи показники.
З приладами старого зразка, по-перше, намучилися, по-друге, без відповідного досвіду, швидше за все, отримаєте неправильний результат.
Порада: Якщо користуєтеся електронним тонометром, чітко виконуйте всі вимоги інструкції. Є компактні прилади, що вимірюють тиск на зап'ясті і навіть пальці, з можна взяти в дорогу. Але вдома краще мати стандартний тонометр, призначений для ліктьового згину: чим дрібніше артерія, на якій визначають АД, тим менш точний результат.
  • Купуючи тонометр, переконайтеся, що він правильно відрегульований і перевірений на точність. Час від часу звіряйте його свідчення з результатами, отриманими на інших апаратах, якими користується лікар, сусідка, фармацевт в аптеці.
  • Майте на увазі: одного тонометра для контролю за тиском під час вагітності недостатньо.
Потрібні підлогові ваги, щоб стежити за збільшенням ваги (кожні набрані вами півкіло збільшують тиск на одиницю) і співвідношенням випитої і виділеної рідини (записуйте все!). Різниця не повинна перевищувати 200-300 мл!


ЯК ВИМІРЮВАТИ ТИСК

Накачана повітрям манжетка пережимає судини, зупиняючи рух крові по них. Потім її повільно спускають. У той момент, коли напір крові в плечовій артерії трохи перевищить тиск у манжетці, перша порція прорветься через перешкоду і вдариться об стінки артерії нижче «загаченої» місця, видаючи характерний звук (так званий тон Короткова), який можна почути за допомогою фонендоскопа.
Тиск в манжетці в цей час одно систолі (верхньому). У міру того як повітря буде виходити з неї, всі великі порції крові почнуть долати «загату». Зрештою, манжетка перестане пережимає плечову артерію навіть під час діастоли.
Коли кров знову заструменить по ній безперервним потоком, і тони Короткова зникнуть. При цьому показання на дисплеї тонометра будуть відповідати діастолічного тиску. Завжди вимірюйте тиск в один і той же час, краще вранці після сну і ввечері. Ніколи не робіть це відразу після їжі та фізичної активності - результат буде недостовірним.
Не намагайтеся приладнати тонометр на диван або до себе на коліна. Сядьте на стілець праворуч від столу. Надягніть манжету тонометра на плече і закріпіть її так щільно, щоб між нею і шкірою проходив тільки один палець. Результат не вкладається в норму?Не панікуйте - перевірте себе!
Завищене тиск можна отримати на цілком справному тонометрі, якщо перед виміром ви:
  • пили каву або міцний чай. З'їли плитку шоколаду, перебували там, де накурено;
  • брали грудної еліксир і інші ліки на основі кореня солодки, рослинні нейростімулятори (лимонник, женьшень і елеутерокок);
  • нервували, «прокручуючи» в голові неприємні епізоди. Довго чекали своєї черги до лікаря;
  • йшли швидким кроком, боячись запізнитися на прийом, несли важку сумку, піднімалися по сходах;
  • відреагували внутрішнім напруженням на лікарняну обстановку - психологи називають це «синдромом білого халата».
Занижене тиск буде, якщо ви:
  • погано надули манжетку, і вона не змогла повністю перекрити кровопостачання в плечовій артерії;
  • занадто швидко випустили з неї повітря;
  • наклали стандартну манжетку на занадто тонку руку;
  • не сиділи, як зазвичай, а лежали, коли вам вимірювали тиск.


ПРИ ЗНИЖЕНОМУ, ПРИ ПІДВИЩЕНОМУ ТИСКУ



При підвищеному тиску
  • Натискайте подушечкою великого пальця правої руки на точку, розташовану в глибині потиличної ямки (у місці прикріплення хребта до голови). Злічивши до 10, припиніть вплив. Повторіть маніпуляцію 2 рази.
  • Подумки розділіть задню поверхню шиї на 3 рівні частини по горизонталі. Тепер знайдіть 3 парні точки з боків від хребта.Одночасно впливайте на кожну пару подушечками великих пальців обох рук - послідовно тричі, щоразу повільно рахуючи до 10.
  • Знайдіть точку, розташовану по середній лінії живота відразу під грудною (вона відповідає сонячного сплетіння). Натисніть на неї одночасно вказівними, середніми і безіменними пальцями обох рук, порахуйте до 10 і відпустіть. Повторіть 10 разів.
  • Правою рукою сильно стисніть і в той же час розтягуйте середній палець лівої руки, потім навпаки.
  • Розхвилювалися? Згадайте про антистресової точці в центрі внутрішньої частини підборіддя. Масажуйте вказівним пальцем 9 разів по і 9 разів проти годинникової стрілки.
При зниженому тиску
  • Впливає на точки посередині борозни між носом і верхньою губою, в центрі складки між підборіддям і нижньою губою, на мізинці біля кореня нігтя (відразу ж за навколонігтьової валика) з боку безіменного пальця, на вказівному теж біля кореня нігтя з боку середнього пальця. В кінці розімніть по черзі кінчик кожного пальця рук.


ЩО ЗНИЖУЄ ТИСК?



Журавлинний мус 
Ефективно знижує тиск. Візьміть 1/3 склянки журавлини, промийте, відіжміть сік. Залийте макухи склянкою окропу, залиште на вогні на 5 хвилин, процідіть. Всипте у відвар 1 ст.л. манної крупи і варіть 20 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте 3 ст.л. цукру, доведіть до кипіння і остудіть.
Збийте масу міксером до світло-рожевого кольору і густоти мусу, потроху вливаючи витягнутий з холодильника журавлинний сік.
Гіпотензивні соки (знижують тиск)
Пийте по склянці березового соку кожен день, а так само знижуйте тиск, приймаючи 2-3 рази на день по ¼ - ½ склянки свіжоприготованого бурякового соку (перед вживанням потримаєте його 2:00 у відкритому посуді) за 30 хвилин до їжі.
Гарбузовий відвар з медом
Візьміть 200 г гарбуза, поріжте на шматочки, варіть на повільному вогні до м'якості, відкиньте на сито і остудіть, потім додайте мед.