воскресенье

Як зачати і народити здорову дитину?


ЯК ЗАЧАТИ І НАРОДИТИ ЗДОРОВУ ДИТИНУ



Родить здорового ребенка, зачать ребенка, обследование до беременности, беременность инфекции, влияющие на плодБудь-яка людина, що вже став батьком або тільки чекаючий цієї радісної події, більше всього на світі хоче одного - щоб його дитина народилася здоровою. Однак далеко не завжди це бажання збувається. Що робити - і самі маленькі діточки піддані серйозним недугам, а вже про можливість будь-яких вроджених порушень і захворювань і говорити не хочеться. Але потрібно! Адже багато з них можна попередити, відвести від маленького тендітної істоти задовго до його появи на світ! І майбутні батьки повинні потурбуватися про це заздалегідь - як тільки вирішать "народити дитину".
Підготовка до вагітності повинна починатися ще до зачаття. На жаль, багато подружніх пар, особливо молоді, нехтують плануванням сім'ї, вважають, що все само вийде - мовляв, природа допоможе ... На жаль, не допомагає. Людська природа не в змозі впоратися з багатьма несприятливими наслідками тих навантажень і потрясінь, які виявляються в наш час на організм «середньої людини».
Особливо це відноситься до жителів великих міст: і з точки зору екології мегаполіси - далеко не найкраще місце для проживання, і міський спосіб життя призводить до постійних, хронічним стресів, перевантажень нервової та серцево-судинної систем, до гіподинамії, нераціонального харчування. Але ж усе це позначається не тільки на нашому здоров'ї, але й на розвитку наших дітей ще до їх народження.
Та й за своїм здоров'ям ми часто не надто стежимо, не звертаємо уваги на багато симптомів, поки вони не стануть зовсім уже очевидними - і, як наслідок, у прихованій чи хронічній формі «носимо» в собі багато хвороб, які можуть далеко не кращим чином вплинути на стан майбутньої дитини.


ОБСТЕЖЕННЯ ДО ВАГІТНОСТІ

Виходячи з вищесказаного, в ході планування вагітності потрібно постаратися максимально усунути всі можливі відхилення та порушення - як у зовнішньому середовищі, так і в здоров'ї самих батьків (причому обох!) - Щоб і зачаття відбулося нормально, і вагітність протікала без ускладнень, і надалі необхідно пройти обстеження.
Якщо ви вирішили народити дитину, не потрібно боятися і соромитися обстеження до вагітності! Ще до зачаття, як тільки прийнято рішення про те, що в родині має з'явитися маленький чоловічок, потрібно проявити турботу про нього. Для початку майбутній матері слід звернутися до гінеколога - бажано до того, який регулярно її спостерігає і краще за інших фахівців обізнаний про можливі індивідуальних відхиленнях і проблемах.
Швидше за все, до цього ж лікаря доведеться прийти і дружину: необхідний докладний опитування майбутніх батьків, щоб оцінити стан їх здоров'я і спадковість. В окремих випадках може знадобитися консультація інших фахівців - терапевта, невропатолога, окуліста, кардіолога ... ну і, зрозуміло, досить докладне й ретельне обстеження подружжя.
Найбільш пильну увагу, природно, приділяється здоров'я майбутньої мами. Щоб виключити можливі вади та відхилення у розвитку статевих органів, показаний огляд гінеколога, для перевірки на онкологічні захворювання - огляд щитовидної і молочних залоз, мазок на цитологію, у сумнівних випадках - більш ретельне обстеження.
Звичайний огляд у наш час обов'язково доповнюється ультразвуковим дослідженням (УЗД), яке жінці найкраще проходити після критичних днів - у першій фазі менструального циклу.


ІНФЕКЦІЇ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПЛІД

Родить здорового ребенка, зачать ребенка, обследование до беременности, беременность инфекции, влияющие на плодРяд інфекцій, носіями яких можуть бути як батько, так і мати, здатні протікати у прихованій формі і стати причиною загибелі плоду або виникнення вроджених каліцтв. Всі віруси і мікроорганізми прийнято розділяти на безумовних збудників інфекцій, здатних викликати внутрішньоутробне зараження плоду, і умовних, чия роль у розвитку порушень не доведена.
Найбільш часто зустрічаються наступні збудники: віруси (простого герпесу, цитомегаловірусної інфекції, краснухи, Коксакі (ентеровірус), гепатитів В і С, аденовіруси, ВІЛ-інфекції); бактерії (хламідії, трепонеми, лістерії, стрептококи, стафілококи, клебсієли); найпростіші ( токсоплазми, плазмодії малярії); гриби роду Candida (викликають молочницю).
Але не завжди виявлення мікроорганізмів у тканинах плоду призводить до розвитку будь-якого порушення - це всього лише підвищує ризик несприятливий змін. Таким чином, навіть у жінки, яка перенесла під час вагітності інфекційне захворювання, цілком може народитися здоровий малюк.
Існує два основні шляхи передачі інфекції від матері до плоду: з кров'ю через плаценту і через інфіковані статеві шляхи жінки. Для зараження дитини необхідно не тільки наявність інфекції в організмі матері, а й велика кількість мікроорганізмів, що зазвичай буває при гострому інфекційному або при серйозному загостренні хронічної інфекції під час вагітності. Але навіть у цьому випадку малюк не завжди захворіє.


КРАСНУХА

Найбільш небезпечним вважається вірус краснухи, оскільки він майже завжди передається плоду і стає причиною серйозних порушень. Найчастіше вроджена краснуха призводить до сочетанному розвитку катаракти, глухоти і пороку серця. У деяких випадках виникають порушення з боку крові, запалення легенів, фізична недорозвиненість.
Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, джерелом зараження звичайно бувають хворі діти, тому майбутній мамі потрібно уникати такого роду контактів. Найбільш небезпечним для плоду є зараження на ранніх термінах (до 5 тижнів), тому що в цей час більша ймовірність розвитку вроджених каліцтв. Краснуха проявляє себе і спонтанними абортами, мертвонароджень і смерті новонароджених.
Якщо жінка перенесла краснуху в дитинстві чи зробила від неї щеплення, за здоров'я малюка можна не хвилюватися - імунітет не допустить розвитку інфекції. У всіх інших випадках потрібно якомога раніше здати аналіз крові на антитіла до краснухи. Якщо вагітність запланована, то в якості профілактики за кілька місяців до зачаття варто зробити щеплення і здати контрольний аналіз на антитіла, щоб переконатися в наявності імунітету.


ЦИТОМЕГАЛОВІРУС

Другим за небезпекою вважається цитомегаловірусна інфекція, що передається повітряно-краплинним і статевим шляхом. Найгірший варіант - це зараження вагітної від хворої людини з гострою формою інфекції, так як відсутність антитіл в організмі матері дозволяє вірусам вільно проникати через плаценту і пошкоджувати плід.
Якщо до зачаття жінка була інфікована збудником цитомегалії, і під час вагітності розвинулося загострення захворювання, існуючі антитіла послаблюють вірус, що зменшує можливість його проникнення через плаценту і негативного впливу на плід.
При зараженні дитини на ранніх термінах велика ймовірність самовільного викидня або аномалій розвитку плоду. Якщо інфікування відбулося в більш пізні терміни, нерідко розвивається багатоводдя, передчасні пологи і «вроджена цитомегалія» новонародженого.Для такого малюка характерно збільшення печінки та селезінки, жовтяниця, анемія, серйозні ураження центральної нервової системи, очей і слуху.
В якості профілактики цитомегаловірусної інфекції можна порадити одне: уникати контактів з хворими в гострій стадії.


ГЕРПЕС

Найменш небезпечним серед вірусних інфекцій вважається вірус герпесу, тому що ймовірність зараження дитини і розвитку будь-яких патологій в даному випадку невелика. Серйозною ситуацією можна вважати лише загострення генітального герпесу у майбутньої мами, після 32-го тижня вагітності.
Якщо лікарі підтвердили наявність загострення, найчастіше вдаються до кесаревого розтину, щоб малюк не заразився при проходженні через родові шляхи. Для власного спокою на початку вагітності можна пройти тест на виявлення вірусу простого герпесу.


ГРИП

Родить здорового ребенка, зачать ребенка, обследование до беременности, беременность инфекции, влияющие на плодПро небезпеку вірусів грипу для вагітної жінки говориться досить мало, хоча подібна інфекція може призвести до серйозних наслідків. Небезпечний не сам вірус, а його ускладнення на нирки, серцево-судинну та імунну системи. Найнеприємніше - це загроза викидня або передчасних пологів. Крім того, після грипу набагато легше заразитися пневмококової або стафілококової інфекцією.
Найбільш важкі наслідки грипу на ранніх стадіях розвитку плоду - до 12 тижнів, коли відбувається закладка і розвиток найважливіших органів і систем. Звідси висновок про необхідність підвищення імунітету мами: загартовування, вітаміни і повноцінне харчування.


ТОКСОПЛАЗМОЗ

З бактеріальних інфекцій найбільшу небезпеку для здоров'я вагітної жінки та її малюка представляє токсоплазмоз. Заражаються цією інфекцією через інфіковане м'ясо або контакт з кішкою (найчастіше). Якщо жінка до вагітності перенесла дане захворювання, імунітет залишається на все життя.
Небезпека токсоплазмозу збільшується з терміном вагітності. Зараження в першому триместрі, швидше за все, не призведе до яких-небудь наслідків. У другому триместрі ймовірність вродженого токсоплазмозу зростає до 20% - збудники накопичуються в головному мозку, вражають очі і центральну нервову систему плоду. Найчастіше наслідок - підвищений внутрішньочерепний тиск, розумова відсталість, епілепсія і сліпота. У третьому триместрі ймовірність захворювання складає 50-60%.
І все ж токсоплазмоз не є абсолютним показання для переривання вагітності. Якщо аналізи будуть нормальними, а УЗД не виявить органічних змін, значить, все в порядку. В якості профілактики вагітній жінці потрібно уникати контактів з кішками і є тільки добре проварене м'ясо.


ІНШІ ІНФЕКЦІЇ

Такі інфекційні захворювання, як кандидоз (молочниця), гарденеллез, мікоплазмоз, тріхомонадоза, хламідіоз і лістеріоз теж можуть становити небезпеку для матері та плоду, тому що при важкому перебігу підвищують ризик спонтанного викидня і мертвонароджуваності. Однак при своєчасній діагностиці та адекватному лікуванні вони швидко придушуються і не залишають «слідів».Важливо вчасно здавати необхідні аналізи та консультуватися з лікарем.


ПРОФІЛАКТИКА ВІДХИЛЕНЬ У ДИТИНИ

Якщо у подружньої пари вже були проблеми або невдалі вагітності, що призвели до викиднів, передчасних пологів, народження хворих дітей і т.п. - Таким подружжю потрібно особливу увагу і більш ретельне обстеження з докладними аналізами, консультацією генетика та УЗД на різних стадіях менструального циклу для визначення стану внутрішнього шару матки (ендометрія).
З настанням вагітності навіть абсолютно здоровій жінці необхідно повторити багато досліджень та консультації, щоб заздалегідь виявити можливі порушення і відхилення. Вже при затримці менструації на 7-10 днів на УЗД можна визначити розміри плодового яйця і його розташування в матці.
Ще через два тижні майбутньої матері потрібно пройти комплексне обстеження з відвідуванням терапевта, стоматолога, отоларинголога. Чергове (і обов'язкове!) УЗД призначається в 10-12 тижнів вагітності - воно потрібно для того, щоб виключити різко виражені порушення у розвитку плоду.
При наявності підозр на хромосомні аномалії (особливо часто зустрічаються у жінок старше 35 років), батькам можуть запропонувати провести генетичний аналіз одиничних клітин плодової оболонки (біопсію хоріона). Таке дослідження дозволяє за 2-3 дні з високим ступенем достовірності виключити низку важких захворювань і порушень у розвитку майбутньої дитини.
А, починаючи з терміну в 20-24 тижні. За допомогою УЗД вже можна безпосередньо спостерігати за станом плоду: при дослідженні видно всі його органи, легко визначається стан плаценти і кровотоку в судинах матки і пуповині, кількість навколоплідних вод та інші найважливіші показники.


СПОСІБ ЖИТТЯ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Родить здорового ребенка, зачать ребенка, обследование до беременности, беременность инфекции, влияющие на плодОднак у плануванні вагітності входить не тільки спостереження за здоров'ям батьків і майбутньої дитини. Необхідно також проводити профілактику можливих порушень і відхилень, причому починати її потрібно за 2 місяці до зачаття обом батькам одночасно (саме за цей час у чоловіків повністю оновлюється «запас» сперматозоїдів).
По можливості уникайте нервових стресів і фізичної перевтоми, стережіться застуд та інших «випадкових» захворювань, повністю виключите алкоголь і по можливості відмовтеся від паління (або хоча б максимально скоротіть кількість викурених сигарет).
Прийом ліків і біологічно активних добавок у цей час допустимо тільки при узгодженні з лікарем, з обов'язковим виключенням препаратів, які протипоказані вагітним.
Вагітна жінка повинна дотримуватись правильного режиму харчування і вести здоровий спосіб життя. Намагайтеся їсти більше фруктів і овочів, в раціоні щодня має бути риба чи м'ясо - незамінні джерела білка, сир та інші кисломолочні продукти - утримувані з них кальцій життєво необхідний і для правильного формування плоду, особливо його скелета і зубів, і для підтримки здоров'я жінки.
Слід обмежити споживання солодких і борошняних страв (надмірна вага несприятливо позначається на перебігу вагітності), солоного, газованих напоїв (крім слабосоленої мінеральної води, з якої треба «прибирати» надлишок газу). Міцні чай і кава створюють зайве навантаження на серцево-судинну систему - набагато корисніше замінити їх соками і морсами з фруктів і ягід.
Корисні помірні і ретельно сплановані фізичні навантаження: «засиджуватися» не можна! Для збереження здоров'я матері та дитини, для підготовки до пологів спеціально розроблені різні комплекси вправ і процедур, з приводу яких потрібно порадитися з провідним вас лікарем.
Якщо у вашому місті є критий басейн, займайтеся плаванням, воно добре готує до майбутніх навантажень м'язи спини, живота, таза.При багатьох басейнах зараз існують спеціальні групи оздоровчої гімнастики - аквааеробіки, і ряд комплексів розроблених спеціально для жінок з різними термінами вагітності.
А ось плавання у відкритих водоймах, на жаль, доведеться обмежити - в більшості з них дуже великий ризик підхопити інфекцію.Дотримуйтесь розумну обережність, поєднуйте активність з відпочинком, правильно харчуйтеся, регулярно обстежтеся і консультуйтеся у лікаря - в ​​цьому випадку все пройде добре, і ваша дитина народиться здоровою!