воскресенье

3 триместр вагітності

ОСТАННІЙ ТРИМЕСТР-3 ТРИМЕСТР



триместры беременности, беременость 3 триместр, 28 неделя беременностиОсь і настала остання третина довгоочікуваного очікування. Скоро все зміниться, ви перестанете бути майбутньою мамою, а станете справжнісінькою. Єдиною і коханою для того чоловічка, який поки ще не народився, але чия присутність ви відчуваєте кожного дня.У 3 триместрі соціальний статус малюка зазнає змін: якщо до 28-го тижня лікарі називали його плодом, то тепер він стає дитям. Це можна вважати його першим днем ​​народження.



ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

  • Малюк росте, і з кожним місяцем висота дна матки над лоном (ВДМ) збільшується: на початку 3 триместру вона складає 29-30 см, а до 35-36-й тижнях - 36-37 см. Іноді вам стає важко дихати в положенні лежачи . Щоб полегшити цей стан, спробуйте спати напівсидячи. А щоб дно матки менше тиснуло на шлунок, їжте частіше і маленькими порціями.
  • Матка продовжує зростати, і час від часу (до 10 разів на добу) її м'язи починають напружуватися. Це не небезпечно і говорить лише про те, що матка готуватися до майбутніх пологів. Щоб напруга швидше пройшло, приляжте і прийміть зручне положення. Якщо ж неприємні відчуття не зникли, краще зверніться до лікаря.
  • Приблизно за два тижні до пологів висота дна матки зменшиться, голівка дитини опуститься вниз, в область малого тазу. Вам стане важче ходити і доведеться частіше відлучатися в туалет «по-маленькому».

ПІД КОНТРОЛЕМ

У 3 триместрі серйозно стежите за вагою: вважається, що в день майбутня мама може додавати не більше 50 г. а на тиждень - близько 300 р. Особливу увагу потрібно звернути на кількість випивається рідини: у добу воно не повинно перевищувати 1,5 л, включаючи суп, чай, соки, молоко і фрукти. Щоб не хотілося пити, обмежте сіль і повністю відмовтеся від гострої, копченої та смаженої їжі, а також концентрованих бульйонів. Плюс до цього стежте за тим, щоб з організму виділялося достатньо сечі. У нормі її обсяг повинен бути більше кількості випитої за добу рідини, якщо ж сечі виділяється менше, це може призвести до різних складнощів.Спробуйте вирішити проблему за допомогою лікаря.

ЯК СЕБЕ ВЕСТИ В 3 ТРИМЕСТРІ?

За російським законодавством в 30 тижнів майбутній мамі дають декретну відпустку строком на 20 тижнів (у разі двійні - з 28 тижнів вагітності на 22 тижні). До цього ж моменту лікар жіночої консультації оформляє обмінну карту, в яку вносить дані про всіх хворобах, вагітностях і результати медичних обстежень.

ЕКСТРЕНІ СИТУАЦІЇ 3 ТРИМЕСТРУ



Що повинно вас насторожити в 3 триместрі?
Набряки на ногах, руках, животі і обличчі - перша ознака водянки. Обов'язково зверніться до лікаря: якщо вчасно не розібратися з цією проблемою, ускладнення буде прогресувати. До набряків може додатися підвищений тиск і білок у сечі, тобто з'являться ознаки нефропатії, і такий стан прийде лікувати в пологовому будинку.
Яскраві кров'яні виділення. Вони можуть бути пов'язані з неправильним розташуванням плаценти або загрозою передчасних пологів. Викличте «Швидку».
Болі в животі (на терміні до 37 тижнів). Ляжте зручніше, заспокойтеся й розслабтеся. Якщо неприємні відчуття пройдуть, значить, вони були пов'язані з ростом матки і нічого страшного в них немає. Якщо ж біль триває, краще викличте «Швидку».
Дитина не ворушиться. Зверніться в жіночу консультацію і зробіть УЗД.
Після прогулянки заболіли ноги або набрякли вени. Це може бути симптомом варикозного розширення. Менше гуляйте, удома відпочивайте лежачи на боці, а для відтоку крові 2-3 рази на день лягаєте так, щоб ноги опинилися вище тіла.
У вас трапився непритомність. Часто це відбувається в положенні на спині: матка, яка в кінці вагітності разом з «умістом» важить 6-7 кг, тисне на нижню порожнисту вену. Намагайтеся відпочивати на боці.
У 30 тижнів вагітності покладіть в сумочку паспорт, обмінну карту, страховий поліс і не розлучайтеся з цими документами до самих пологів.