воскресенье

ЦМВ і вагітність


ЦИТОМЕГАЛОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ (ЦМВ)

ЦМВ инфекцииУраженість вагітних жінок цитомегаловірусом (ЦМВ) дуже висока у всіх країнах світу. За різними даними вона коливається від 80 до 100%. У 30-60% дітей перша зустріч з ЦМВ відбувається на першому році життя.Зараження ЦМВ відбувається від хворої людини в гострій або безсимптомній формі.
Збудник ЦМВ інфекції виявляється практично у всіх рідинах організму людини, отже, заразитися можна повітряно-крапельним шляхом, статевим шляхом, можливо внутрішньоутробне зараження плоду, зараження новонародженого під час пологів і при годуванні груддю. Тому максимальний ризик інфікування припадає спочатку на перший рік життя дитини, а потім на вік початку статевого життя.
ЦМВ може довічно перебувати в організмі людини. При цьому прояви захворювання, як правило, відсутні. Але людина при цьому може виділяти вірус і бути джерелом зараження. Розвиток інфекції можливо при зниженні імунітету.


КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ ЦМВ ТА НАСЛІДКИ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Клінічні прояви ЦМВ - інфекції неспецифічні. Захворювання може супроводжуватися підвищенням температури, збільшенням лімфатичних вузлів, болем у м'язах, слабкістю. У цьому випадку, як правило, встановлюється діагноз ГРЗ.
При більш тяжкому перебігу можуть розвинутися пневмонія (запалення легенів), виразки шлунка і кишечнику, гепатит (запалення печінки), міокардит (запалення серцевого м'яза). У деяких випадках справжній діагноз не встановлюється.
Особливе значення ЦМВ-інфекції набуває при вагітності. Вона є однією з причин появи загрози переривання вагітності та передчасних пологів, а також важких пороків розвитку головного мозку, очей та ін, внутрішньоутробної загибелі плоду.
Найбільш несприятливий результат можливий при зараженні ЦМВ безпосередньо під час вагітності, коли у жінки немає до нього імунітету. У цьому випадку вірус звичайно швидко проникає до плоду. Якщо інфікування ЦМВ відбулося до вагітності, в організмі на момент вагітності вже утворюються захисні антитіла проти вірусу, тому ризик для плода помітно знижується.


СИМПТОМИ ВРОДЖЕНОЇ ІНФЕКЦІЇ

Підвищений ризик внутрішньоутробного інфікування при виявленні самого вірусу в крові і / або мазках вагітної жінки, що говорить про наявність активного процесу. Типовими симптомами вродженої вірусної інфекції у новонародженого є:
  • затримка внутрішньоутробного розвитку плоду;
  • збільшення печінки та селезінки;
  • жовтяниця;
  • висип;
  • порушення в роботі серцево-судинної і нервової системи.


ДОНОШЕНІ ДІТИ ЗАХИЩЕНІ ВІД ІНФЕКЦІЇ

У нормі плацента непроникна для ЦМВ, але в ряді випадків можливе впровадження вірусу в плаценту і зміна її таким чином, що вона починає «пропускати» вірус до плоду. В кінці вагітності відбувається передача захисних антитіл матері плоду, тому доношені новонароджені в значній мірі захищені від впливу інфекції.
Діагностувати ЦМВ-інфекцію можна при дослідженні крові, сечі, мазків, де можна виявити сам вірус. У крові також визначають антитіла до ЦМВ.
Специфічного лікування ЦМВ-інфекції не існує. Для лікування використовуються препарати, що підвищують імунітет.