воскресенье

Вагітність і лазня

Похід в баню для вагітної жінки не тільки не шкідливий, але може виявитися дуже корисним. Але перед ним дізнайтеся тонкощі банного мистецтва. 

МОЖНА ЧИ НЕ МОЖНА ВАГІТНІЙ В БАНЮ?

беременность и баняБагато акушери-гінекологи забороняють вагітним відвідувати лазню або сауну. Насправді похід в лазню необхідний жінці. Недарма раніше і пологи приймали саме там.
Для чого ж люди ходять в баню?
  • Відпочити, набратися сил і позитивних емоцій, очистити душу і тіло - одним словом, отримати задоволення.
  • Приходячи в баню, ми обполіскують, як би змиваючи з себе все чуже, поверхневе і зайве.
  • У спекотній атмосфері парної вся другорядна інформація відходить на другий план.
  • Охажівая себе віником, ми оживлюємо тіло, розганяємо по ньому енергетичні потоки, розкриваємо «застійні зони».
  • Натираючи сіллю, очищаємо пори і шкіру. Мед, нанесений на тіло, живить і відновлює шкіру.Але будьте обережні, щоб не викликати алергію!
  • Прохолодний душ або басейн після лазні продовжують процес активізації організму.
  • Гарячий чай з медом і лимоном теж допомагає виводити все зайве. Похід в баню відмінно тренує дихальну і кровоносну системи, покращує кровопостачання плаценти, запобігає її передчасне старіння. Все це служить профілактикою внутрішньоутробної гіпоксії плоду і гестозу вагітних, знімає підвищений тонус матки. Найбільш активно на баню відгукуються кровоносна система і система виведення шлаків. Добре реагують шкіра (лазня - це і профілактика розтяжок!), М'язи, внутрішні органи, кістки і сухожилля. Під впливом парилки шкірні захворювання (кропив'янка, дерматотоксікоз, свербіж) під час вагітності можуть регресувати і навіть зникнути.
  • У лазні зміцнюється імунна система, відступають застуди, грип, ГРВІ. У вагітних, регулярно відвідували лазню, під час пологів значно рідше виникали болю, потребують прийому спазмолітиків і анальгетиків. Це пов'язано із збільшенням еластичності зв'язкового апарату, зниженням надмірного м'язового напруги, позитивним впливом лазні на вегетативну нервову систему і психіку.
Лазня допомагає при варикозному розширенні вен, підвищуючи тонус стінок судин. Після пологів у любительок парилки значно рідше виникають кровотечі, і крововтрата в пологах у них помітно нижче. У жінок, які відвідували парну, рідше спостерігаються тромбози та їх ускладнення, що свідчать про вплив лазні, в тому числі і на механізми згортання крові.


ПРАВИЛА ВІДВІДУВАННЯ ЛАЗНІ

беременность и баняКраще ходити саме в російську парну: невисока температура (80-85 градусів) і велика вологість (на відміну від сухого пара в сауні) сприяють швидкому потовиділенню при хорошому самопочутті. Ефекту російській парній можна добитися і в сауні. Просто зменшіть температуру і піддають воду на камені. Як довго знаходитися в парній, скільки разів туди заходити, як відпочивати або охолоджуватися? Підходьте до кожного з цих питань індивідуально. Намагайтеся відчути, як вам комфортніше - встати під прохолодний душ, зануритися в басейн або просто посидіти на лавці. Вагітні чутливі і прекрасно вловлюють бажання свого організму. Якщо паритися правильно, це приносить відчуття радості, легкості, чистоти!
Ті, хто боїться заразитися інфекціями, перед відвідуванням лазні можуть скористатися спеціальними бальзамами і спреями для інтимної гігієни («Інтісан», «Епіген»). Ці засоби можна застосовувати під часвагітності. Нанесіть їх на шкіру і слизові оболонки статевих органів. Тим самим ви підвищите місцевий імунітет, захиститеся від проникнення бактерій і грибків. Не забороняється паритися аж до самих пологів, а відновлювати відвідування сауни можна вже через 1,5 місяця після них.


БАНЯ ПІД ЧАС І ПІСЛЯ ВАГІТНОСТІ

Абсолютно протипоказана лазня при гострих запальних захворюваннях з підвищенням температури, при епілепсії, онкологічних захворюваннях, ішемічній хворобі серця, гіпертонічній хворобі II і III стадії. Не можна ходити в лазню з бронхіальною астмою, після недавніх оперативних втручань, при ускладненій вагітності (загроза переривання, передлежання плаценти, підвищений тиск).
Перед відвідуванням лазні обов'язково проконсультуйтеся з гінекологом!
Не забувайте про лазню і після пологів. Груднички, як правило, в повному захваті від спілкування один з одним, від великої кількості вражень і приємних відчуттів. Чергування парної з купанням в басейні - ідеальна комбінація для мам і малюків. Складніше йде справа з жінками, які вирішили почати ходити в лазню тільки після пологів. Таких матусь важче ввести в банний процес, зняти напругу, а у дітей менше діапазон адаптації.
Насолодіться походом в лазню: це збереже здоров'я вам і вашим дітям!


ПРО ЩО ПАМ'ЯТАТИ, ВІДВІДУЮЧИ ПАРНУ

  • беременность и баня Голова повинна бути завжди закрита. Добре підійдуть спеціальні фетрові капелюхи.
  • У перервах між парної обов'язково пийте. Найкраще відвар шипшини, трав'яні чаї або звичайну воду.Чим більше ви п'єте, тим активніше відділяється піт, а з ним виводяться зайві солі і шлаки.
  • Обов'язково охолоджуйте організм після парної. Ідеально, звичайно, зануритися в басейн, причому бажано з головою - ви відразу відчуєте, як відступає тяжкість, і голова потім не буде боліти.
  • Чи не пересиджувати в парній. Краще зайти кілька разів, ніж один раз надовго.
  • Добре відвідувати лазню 1 раз на тиждень, присвячуючи цьому досить багато часу.
  • Обов'язково надягайте в лазні гумові тапочки і на полицю стеліть рушник або підстилку.
  • Вагітним краще відвідувати лазню у спеціальних групах для вагітних під керівництвом інструктора.