воскресенье

Меню вагітної


МЕНЮ ВАГІТНОЇ ЖІНКИ



Харчування вагітної жінки
Складання меню для вагітної - завдання не з легких. На початку вагітності «завдяки» токсикозу часом і думати про їжу не хочеться. У другій половині вагітності, коли апетит поліпшується, виникає зворотна проблема - доводиться кидати всі сили на боротьбу із зайвою вагою. І при цьому в раціон майбутньої мами повинні входити корисні продукти.
Вивчаючи деякі рекомендації по харчуванню під час вагітності, легко можна впасти у зневіру. Перше враження - майбутній мамі не можна їсти нічого смачного! Здається, «право на проживання» на кухні вагітної жінки залишається лише у кашок і знежирених натуральних йогуртів.
Обговорюючи проблеми харчування в період вагітності, слід чітко розуміти одну деталь. Безумовно, існують страви, корисні для здоров'я матері і дитини, і продукти, не рекомендовані для регулярного застосування під час вагітності. До продуктів, які не можна вживати майбутній мамі, відносяться, наприклад, спиртні напої, кава, а також гострі, копчені, жирні і сильно засмажені страви. Однак не існує такого харчового продукту, однократне вживання якого в помірних кількостях могло б згубно позначитися на перебігу вагітності або стан плода.
Але чи можливо скласти одночасно смачне і корисне меню для вагітної жінки? Безумовно, МОЖНА! Адже продуктів, корисних для мами і малюка, дуже багато! Треба тільки навчитися правильно їх готувати.

ЩО ВАГІТНИМ ЗАБОРОНЕНО?

Щоб раз і назавжди покінчити з неприємним словом не МОЖНА, ще раз позначимо продукти і способи приготування, не рекомендовані для частого застосування під час вагітності.
Кава і вино сприяють підвищенню артеріального тиску, що вкрай небажано для вагітної. Пиво і соління збільшують навантаження на нирки, які під час вагітності і так працюють «наднормово». Алкоголь у великих кількостях може надати негативну дію на що формуються органи і системи малюка. Смажені, гострі, копчені і жирні страви перевантажують печінку і жовчний міхур.
Ці органи під час вагітності можуть значно зміщуватися зростаючою маткою, і тоді їм доводиться трудитися в «обмежених умовах».Безумовно, майбутнім мамам, схильним до алергічних реакцій або мають близьких родичів-алергіків, не слід захоплюватисяшоколадом, цитрусовими, полуницею, екзотичними фруктами, морепродуктами, горіхами, а також іншими продуктами, здатними викликати алергію (крім загальновідомих харчових алергенів у кожного алергіка є свої «небезпечні» продукти харчування).Якщо майбутня мама знає, що при вживанні того чи іншого продукту у неї обов'язково розвинеться алергічна реакція, то краще виключити його з раціону, в інших випадках - обмежити вживання алергенів до 1 разу на тиждень, в помірних кількостях.

РАЦІОН ВАГІТНОЇ

Перш ніж перейти до обговорення різних продуктів і страв, познайомимося із загальними правилами складання раціону, який буде корисним для вагітної і доставить їй задоволення.
Бажано, щоб продукти рослинного походження становили 2/3 або хоча б половину вашого денного раціону. Особливо актуально таке меню в останні тижні перед пологами - овочі та зелень містять простагландини, від яких залежить еластичність тканин родових шляхів. Протягом вагітності така «дієта» допоможе майбутній мамі нормалізувати роботу кишечника і домогтися більш рівномірного збільшення ваги.Однак ні в якому разі НЕ МОЖНА знижувати кількість продуктів тваринного походження - для нормального розвитку маляті необхідний тваринний білок, який міститься в м'ясі, рибі та молочних продуктах. У раціон вагітної має входити 70-90 г тваринного білків.
Свіжі овочі та фрукти корисніші, ніж термічно оброблені. Безумовно, мова йде лише про ті продукти, які традиційно вживаються в їжу сирими. Наприклад, свіжа морква, капуста і зелень корисніше, ніж зварений з них суп. Свежеприготовленная їжа смачніше і корисніше, ніж припасені завчасно. Звичайно, працююча жінка часто не має можливості 3-4 рази на день готувати їжу. Нехай це буде приводом побалувати себе у вихідні!
Харчування «на ходу» не приносить користі. Краще не відволікатися від процесу - тоді їжа буде добре засвоюватися. Ретельно пережовувати їжу - таким чином ви полегшуєте організму процес переварювання їжі і покращуєте процес її засвоєння. Порада проста: достатньо відправляти наступний шматок їжі в рот тоді, коли пропав смак від попереднього. Дотримуючись цієї нехитрої рекомендації, ви зможете по достоїнству оцінити улюблене блюдо без побоювань за свою вагу і проблеми з травленням.

КОРИСНА КУЛІНАРІЯ ДЛЯ ВАГІТНОЇ

А тепер - «рейтинг» способів приготування їжі виходячи з їх корисності:
  • Приготування «на пару» і запікання в духовці. Це найкорисніші способи приготування їжі. Запікати МОЖНА практично всі - м'ясо, рибу, овочі, фрукти - у фользі або спеціальному папері для запікання. Загорніть шматок нежирної свинини, посипаною прянощами і травами, в фольгу, поставте в духовку на 2-3 години при температурі 140 градусів - і у вас вийде приголомшлива домашня буженина. На пару особливо смачно виходить біле м'ясо птиці, морква, цвітна капуста та капуста броколі.
  • Гасіння. Цей спосіб приготування припускає тривале перебування продукту на невеликому вогні в плоскому посуді під кришкою з невеликим додаванням води. Найбільш смачно виходять приготовлені таким чином яловичина, баранина, картопля.
  • Варка. Продукт опускається у велику кількість киплячої води і вариться на маленькому вогні до готовності. Тут пальма першості належить супам.
  • Жарення. Щоб смажена їжа зберігала свої корисні властивості, краще готувати її, нарізаючи дрібними скибочками, протягом 3-4 хвилин без додавання жиру. Це зручно робити в спеціальній вок-сковороді - у неї тонкі стінки, нагрівається вона рівномірно, а не як традиційна сковорода, де дно гріється більше.
Однак при використанні подібної посуду є багато нюансів. Зручніше готувати в вок-сковороді на газовій плиті, причому конфорка має бути достатньо великою, щоб полум'я охоплювало всю поверхню сковороди. Існують і вок-сковороди для електричних плит - вони плоскі.
На природі кращий спосіб смаження - на вугіллі. Для майбутньої мами слід відбирати нежирні шматочки м'яча, риби та птиці.Прекрасно виходять і дуже корисні кабачки, гарбуз, помідори і картопля, приготовлені таким способом. Однак перш ніж приступити до їжі, слід видалити з їжі скоринку, що утворилася при контакті з вогнем.

ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНИХ ЖІНОК

Овочі та фрукти - МОЖНА все (з оглядкою на алергени). Сирі, термічно оброблені. У салатах і других стравах! Салат зі свіжих овочів і зелені краще заправляти нерафінованою олією. Не забудьте гарненько помити дари природи, перш ніж вживати їх у їжу!
Ягоди: журавлина, брусниця, шипшина, чорниця, смородина, чорноплідна горобина - головні помічники нирок майбутньої мами, а також натуральний джерело вітаміну С! МОЖНА є свіжі ягоди, купувати заморожені, варити «п'ятихвилинки», протирати ягоди з цукром, робити морси, компоти і киселі.
Каші - ідеальний сніданок для майбутньої мами. Гречана, пшоняна, кукурудзяна та вівсяна крупи дуже корисні: вони містять залізо, вуглеводи, вітаміни і клітковину. Варити каші краще на воді, додаючи молоко і масло за кілька хвилин до готовності. У солодкі каші можна додати сухофрукти, в солоні - пасеровані овочі. Не менш корисні мюслі - це фактично вітамінний коктейль, до того ж дуже смачний. Мюслі їдять з молоком, кефіром, йогуртом або фруктовим соком, але треба сказати, що вони ще й дуже калорійні.
Молочні продукти - основне джерело кальцію. Корисні як свіжі, так і кисломолочні продукти.
М'ясо - головне джерело тваринного білка, вітамінів групи В і заліза. Для приготування краще купувати охолоджене, а не заморожене м'ясо - воно краще зберігає корисні якості. З м'ясних закусок перевага віддається буженині і нежирної шинки: від ковбасно-сосисковий виробів краще відмовитися, так як вони містять багато жирів і консерванти.
Риба містить вітамін D і фосфор, що відповідають за роботу нервової системи малюка. Звичайно, майбутній мамі краще готувати свіжу рибу нежирних сортів (треска. Окунь, щука, минтай, крижана, хек).
На закінчення нашої статті про користь здорової їжі хочеться побажати всім вагітним: готуйте з любов'ю і їжте із задоволенням, і тоді ваш раціон стане запорукою благополучної вагітності, джерелом гарного настрою і здоров'я малюка!