воскресенье

Судоми при вагітності


СУДОМИ У ВАГІТНИХ


ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ СУДОМИ ПРИ ВАГІТНОСТІ


беременность и судороги, судороги у беременныхДосить часто поява судом у вагітних пов'язано з порушенням змісту яких-небудь мікроелементів. У першому триместрі вагітності це може відбуватися в результаті токсикозу, що супроводжується блювотою і зниженням апетиту, а в другому і третьому триместрах частіше пов'язано із збільшеними потребами плоду в різних поживних речовинах і мікроелементах у зв'язку з його активним зростанням і формуванням різних структур - кісток, зачатків зубів і т.д.
При виникненні судом необхідно досліджувати рівні кальцію, калію, магнію, натрію і фосфатів у крові. Судоми під час вагітності зазвичай розвиваються при зниженому вмісті в крові кальцію, калію, магнію та натрію і при підвищеному вмісті натрію і фосфатів. Недолік в їжі вітаміну В також може провокувати судомні скорочення.
Найчастіше на практиці доводиться мати справу з нестачею кальцію, калію та магнію. Зазвичай найбільш вираженими судоми бувають в середині вагітності. Пояснюється це максимальним стрибком зростання плоду, що припадає на середину вагітності, і пов'язаним з цим витрачанням великої кількості мікроелементів.
Нерідко судоми пов'язані із зниженням рівня глюкози (цукру) в крові. При вагітності це особливо актуально, тому що глюкоза є основним енергетичним джерелом і активно витрачається не тільки на потреби організму вагітної жінки, але і на життєдіяльність плода. При неправильному режимі харчування, коли їжа приймається рідко, але у великому обсязі, при пізньому рясному вечері можливе зниження рівня цукру в крові в нічний і ранковий час, що може служити причиною появи судомних скорочень.
Варикозна хвороба також сприяє виникненню судом в м'язах ніг. Зростаюча матка може здавлювати вени в малому тазі і перешкоджати відтоку крові від нижніх кінцівок. А посилений під час вагітності кровотік в малому тазу збільшує навантаження на вени.Якщо здорові вени ще можуть справитися із збільшеним навантаженням, то при варикозної хвороби кров починає застоюватися у венах нижніх кінцівок, з'являються набряки.
Унаслідок погіршення кровообігу порушується живлення м'яза, доставка до неї поживних речовин і видалення продуктів обміну речовин. Все це служить сприятливим фоном для розвитку судом. Сприяють розвитку судом куріння і вживання великої кількості напоїв, що містять кофеїн, в тому числі і міцного чаю.
При курінні розвивається хронічна киснева недостатність, яка позначається і на стані м'язів, провокуючи появу спазмів. А кофеїн може спровокувати напругу в м'язах і їх зневоднення, що є сприятливою умовою для розвитку судом.


ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ СУДОМАХ

При виникненні судом литкових м'язів рекомендується спробувати потягнути м'яз, в якій розвинувся спазм. Постарайтеся при цьому розслабитися і глибоко дихати. При найбільш часто зустрічається судоми в литкових м'язах потрібно потягнути пальці ніг на себе, потім послабити напруження і потягнути ще раз з дещо більшим зусиллям. Повторюйте цей рух до тих пір, поки м'яз не розслабиться, але не форсуйте розтягування м'язів.
Після цього акуратно, щоб не спровокувати нову судому, помасажуйте м'язи по напрямку від периферії до центру, розігріваючи їх.Можна походити з метою активізації кровообігу. Після цього рекомендується полежати з піднятими ногами, щоб забезпечити відтік крові і уникнути повторних судом. Існує і ще один спосіб зняти судому - укол шпилькою в м'яз, зведену судомою.


ЛІКУВАННЯ СУДОМ У ВАГІТНИХ

беременность и судороги, судороги у беременныхПерше, що повинна зробити вагітна жінка при появі судом, - повідомити про це акушеру-гінекологу, наблюдающему вагітність. При необхідності лікар призначить додаткові лабораторні дослідження і порекомендує консультацію фахівців (терапевта, невропатолога ендокринолога).
Якщо серйозні захворювання як причина судом виключені, лікар порекомендує заходи, спрямовані на зменшення неприємних проявів. Наведемо найбільш загальні рекомендації:
Вагітним рекомендується: носіння зручного взуття зі стійким каблуком висотою не більше 4-5 см. При вимушеному тривалому стоянні варто періодично виконувати нескладні вправи для нормалізації кровообігу в литкових м'язах, наприклад почергове перекочування стопи з п'яти на носок і назад. Можна просто кілька разів піднятися на носки і опустити стопу назад на підлогу.
Дуже корисно використовувати для масажу стоп спеціальні масажні гумові килимки, м'ячики, які активізують рефлексогенні точки і поліпшують кровообіг. Рекомендується 2-3 рази на день протягом 5-10 хвилин катати ступнями ніг мячик або переступати з ноги на ногу на масажному килимку.
У разі варикозного розширення вен рекомендується носіння спеціальних протівоварікозний колготок і панчіх. Пі цьому дуже важливо правильно підібрати розмір і ступінь компресії (тиску) колготок, в залежності від стану венозної системи. Краще, якщо в цьому вам допоможе лікар.
По можливості, необхідно відпочивати з піднятими ногами, щоб кров могла вільно циркулювати від стоп до верхньої частини тулуба. При цьому можна робити легкий масаж ніг, погладжуючи їх від стоп до стегна (за напрямком руху венозної крові по судинах нижніх кінцівок) з помірним здавлюванням м'яких тканин для поліпшення відтоку венозної крові.
Для активізації кровообігу і поліпшення харчування м'язів корисні ванночки кімнатної температури з морською сіллю - 2-3 ст.л. солі на 4-5 л води. Їх рекомендується робити ввечері перед сном. Ця процедура добре знімає втому і напругу в м'язах ніг.
В якості профілактики судом в литкових м'язах рекомендується така вправа: лягти на підлогу, підняти ноги, зігнувши їх в колінах, і сильно впертися пальцями ніг в стінку. Утримуючи ноги в такому положенні, дорахувати до 10. Повторити 6-8 разів. Можна робити цю вправу кілька разів в день і перед сном.
Для підтримки нормального рівня цукру в крові вагітній жінці рекомендується часте дробове харчування, тому великі перерви в прийомі їжі також можуть призводити до зниження рівня глюкози в крові і, відповідно, до судом.
Основу харчового раціону повинні становити складні вуглеводи (гречана і вівсяна крупа, хліб і макаронні вироби з борошна грубого помелу, овочі і фрукти). Вуглеводи в складі цих продуктів розщеплюються повільно, забезпечуючи постійне надходження в кров помірної кількості глюкози. В результаті організм отримує достатню кількість енергії, а рівень гормону інсуліну, необхідного для підтримки нормальної кількості цукру в крові, значно не підвищується.
При вживанні простих вуглеводів (цукор, цукерки, тістечка) у кров надходить одночасно велику кількість глюкози. У відповідь виділяється багато інсуліну, через що згодом рівень цукру в крові різко падає, провокуючи м'язовий спазм.
З метою профілактики дефіциту мінеральних речовин всім вагітним жінкам рекомендується прийом спеціальних полівітамінних препаратів, що містять всі вітаміни та мікроелементи в дозах, що задовольняють потреби і матері, і малюка. Крім того, необхідно включати в раціон продукти, багаті даними мікроелементами. Сир, інші молочні продукти, сир, брокколі багаті кальцієм. Калій можна отримати з кураги, родзинок, буряка, печеної або звареної «у мундирі» картоплі. Горіхи в невеликих кількостях, гречана каша і бобові - джерело магнію.
При необхідності додатково можуть призначатися препарати, що містять кальцій (Кальцій-Сандоз), кальцій і вітамін D (кальцій D3), калій (Аспаркам, Панангин) і магній (Магне B6, мінеральна вода Донат магнію) і ін Дотримуючись цих рекомендацій, ви обов'язково впораєтеся з судомами, і вони не будуть затьмарювати такий прекрасний період вашого життя - час очікування зустрічі з малям.