воскресенье

Харчування в третьому триместрі


ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ В ТРЕТЬОМУ ТРИМЕСТРІ



питание по триместрам, питание в третьем триместре, правила питания в третьем триместреЩо відбувається в третьому триместрі? Зростаюча матка підпирає шлунок, а гормон вагітності прогестерон знижує тонус гладких м'язів, у тому числі і сфінктера стравоходу, примушуючи вас мучить печія. Ще одна вкрай неприємна проблема, актуальна для другої половини вагітності, - гестоз.
Раніше лікарі пов'язували його з ендокринними розладами, ожирінням і хронічними захворюваннями, наприклад пієлонефритом і гіпертонією. Але тепер лікарі прийшли до висновку: багато прояви гестозу (він характеризується підвищенням артеріального тиску, порушенням роботи нирок, появою білка в сечі і набряками) спровоковані неправильним харчуванням і дефіцитом мікронутрієнтів.
Малюк активно набирає масу, його потреби ростуть, а поповнює він їх за рахунок організму мами - звідси і всі проблеми.
Як харчуватися в третьому триместрі вагітності?
Незалежно від того, як ви себе почуваєте, прийшов час внести деякі корективи.
  • Кладіть менше солі в їжу. Виключіть копченості, прянощі, консерви, смажені, гострі, жирні і кислі страви, а також шоколад, арахіс, цитрусові
  • Не відмовляйте собі в м'ясі (тільки не на ніч!) І особливо - рибі. Вона забезпечить організм йодом і поліненасиченими жирними кислотами, нормалізують роботу серцево-судинної системи.
  • Не обмежуйте себе в їжі - їжте скільки хочеться, тільки не макарони з майонезом, цукерки, тістечка і калорійні продукти, в тому числі каші, особливо гречану і вівсяну, а також приготовані з овочів салати, запіканки, котлети і рагу. Апетитні і ситні, вони малокалорійні, але при цьому багаті клітковиною, яка стимулює роботу кишечника.
  • Попередити запор допоможуть простокваша, ряжанка, кефір, розпарені сухофрукти, а також інжир і салат з сирої моркви з тертим яблуком і ложкою сметани.
  • Пийте не більше 1,5-2 літрів рідини в день (включаючи суп, сік, молоко), а при схильності до набряків - 1-1,2 л. Раз на тиждень перевіряйте, скільки ви п'єте - скільки повинно виділитися. Допустима різниця - 200-300 мл з урахуванням втрат при потовиділенні, диханні і через кишечник.
  • Щоб не було печії, їжте частіше (5-6 разів на день) маленькими порціями. Корисні продукти з лужними властивостями - так звані харчові антациди: вершки, сметана, сир, яйця некруто, парові омлети, а також риба і птиця, білий підсушений хліб (свіжий і м'який провокує печію). Овочі відварюйте, а при наполегливій печії - ще й протирайте, робіть пюре. Яблука та інші фрукти краще запікати.


ТОП-ЛИСТ МІКРОНУТРІЄНТІВ У ТРЕТЬОМУ ТРИМЕСТРІ

Кальцій і вітамін D потрібні кісткової тканини. Але врахуйте: передозування останнього веде до передчасного старіння плаценти і підвищеної щільності кісток черепа малюка, що збільшує ризик родової травми.
Залізо, як і раніше необхідно, щоб тканини не відчували кисневого голодування і майбутня матуся легко перенесла крововтрату в пологах.
Вітамін К регулює згортання крові, запобігаючи кровотеча - фактично рятує породіллі життя.
Вітамін С зміцнює стінки кровоносних судин і допомагає новонародженому адаптуватися до нових для нього умов. Тільки не перевищуйте рекомендовану добову дозу лікарем - надлишок вітаміну С посилює гестоз.
Вітамін Е усуває загрозу передчасних пологів, готує дитячі легені до самостійного дихання. Однак тут потрібна міра - надмір цього вітаміну підвищує ризик акушерських кровотеч.
Йод не даремно називають елементом інтелекту: вже зараз він необхідний для розумового розвитку на віддалену перспективу.