воскресенье

Набряки при вагітності


НАБРЯКИ У ВАГІТНИХ



Під час очікування малюка в організмі майбутньої мами відбувається багато змін. Які з них повинні насторожити вас?
отеки при беременностиТе, що вагітність часто супроводжується набряками, знають майже всі майбутні матусі. Також всім відомо, що поза вагітністю набряки - це симптом якогось захворювання, найчастіше серцево-судинного або ниркового походження. Але що означає, якщо вони є у вагітних жінок? Це - варіант норми або патологія, що вимагає лікування?


ДІАГНОСТИКА НАБРЯКІВ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Як зрозуміти, чи є у вас набряки? Відповідайте на декілька питань.
  • Чи не стали останнім часом вам відчайдушно шкода улюблені розношені туфлі?
  • Обручка стискає палець, залишаючи слід, з труднощами або зовсім не знімається з пальця?
  • Ви стали додавати у вазі понад норму (більше 300 г за тиждень)?
Звичайно, явні набряки помітить не тільки лікар, але й ви. Але бувають і приховані набряки, або пастозність тканин (так звана затримка рідини в організмі), які не кидаються в очі. Їх можна запідозрити лише, якщо у майбутньої матусі спостерігається велика або нерівномірна надбавка у вазі.
Найчастіше набряки у здорових вагітних, які не мають серцево-судинної або ниркової патології, з'являються в другій половинівагітності.
Зазвичай спочатку набрякають ноги, потім можуть додатися набряки рук, живота, обличчя. Останнє особливо засмучує майбутніх мам. Адже на обличчі найсильніше набрякають повіки. Це пов'язано з анатомічними особливостями цієї області. Там розташована пухка клітковина, яка, немов губка, готова затримувати рідину.
Вранці набряки на ногах менш помітні, адже вночі рідина рівномірно поширюється по всьому тілу. А ось вдень, коли ви більше часу проводите на ногах, рідина спускається вниз, накопичуючись переважно в області кісточок, на тильній стороні стоп, на гомілках, де тиском пальця можна викликати повільно вирівнюється ямку. Шкіра при набряках бліда, напружена і гладка.


ПЛАН ОБСТЕЖЕННЯ

беременность: отеки Окрім огляду лікаря, які методики застосовуються для діагностики?
Зважування в динаміці
Про можливі приховані набряки говорять зайва (більше 300 г на тиждень) або нерівномірна надбавка у вазі майбутньої матусі.
Дослідження діурезу
Порівнюють кількість випитої рідини і виділеної сечі (за добу). У нормі здорова людина виділяє ¾ випитої рідини. Припустимо, якщо ви за добу випили 1000-1200 мл рідини (включаючи супи і чай-каву), з сечею повинно виділитися не менше 750-900 мл. Інша чверть рідини виділяється у вигляді поту, а також при диханні.
Вимірювання окружності ноги на одному рівні в динаміці
Збільшення кола гомілковостопного суглоба на 1 см і більше протягом тижня свідчить про затримку рідини в організмі.
Волдирная проба
В область внутрішньої поверхні передпліччя тонкою голкою шкіру вводиться 0,2 мл фізіологічного розчину. Утворюється пухир, який в нормі у здорової людини розсмоктується протягом однієї години. Чим більше «набрякла готовність" організму, тим швидше пухир всмоктується.


У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА НАБРЯКІВ?

Зарубіжні лікарі схильні вважати набряки вагітних фізіологічним явищем, що не вимагає лікування. Щоправда, із застереженням, що до набряків не приєднаються білок в сечі і підвищений артеріальний тиск.
Російські акушери вважають: набряки потрібно лікувати, так як водянка вагітних є першою стадією гестоза і 90% випадків слідом занабряками з'являються білок в сечі і підвищений тиск. Вчасно розпочате лікування може запобігти переходу водянки в подальші стадії гестоза.


ЯК ЛІКУВАТИ НАБРЯКИ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ?

отеки во время беременностиУ лікуванні водянки вагітних першочергове значення надається дієті з обмеженням солі і рідини, випитої за добу.
  • Їжа повинна бути Недосол, так як сіль затримує в організмі рідина. За добу допускається вживання солі до 8 г замість звичайних 12-15 р. З цих же міркувань з меню виключаються гострі, пряні страви, копченості. Готувати їжу краще на пару, можна також відварити або гасити, але тільки не смажити!
  • Кількість спожитої рідини в другій половині вагітності повинно бути не більше 1000-1200 мл за добу.Не забудьте враховувати обсяг рідини, що міститься в супі, в соковитих фруктах і ягодах.
  • Крім дієтичних обмежень, важливе значення має зміцнення судинної стінки і поліпшення плинності крові по судинах. Це не дає рідини просочитися з судин у тканини і відповідно перешкоджає утворенню набряків. Для цього лікарі призначають вітаміни і засоби, які зміцнюють судини.
  • За погодженням з лікуючим лікарем можна пити фіточаї з сечогінними властивостями (настої листа мучниці або ведмежих вушок; польового хвоща, ниркового чаю). Стакан настою випивають протягом дня за 3-4 прийоми (по 1/3-1/4 склянки за раз). Курс тривалий - 3-4 тижні.
  • Сечогінні препарати призначають лише при виражених набряках, та й то ненадовго. Самостійно приймати це засоби не можна!


ОБСТЕЖЕННЯ ОБОВ'ЯЗКОВО!

  • Набряки, особливо якщо вони з'явилися до 20 тижнів вагітності, можуть бути проявом якого-небудь захворювання, яке існувало приховано. Іноді вагітність - це той поштовх, який приховане захворювання перетворює в явне через зрослу навантаження на хворий орган. Саме тому при ранніх набряках у вагітних треба ретельно обстежуватися, перевірити нирки, серце.
  • Набряки ніг можуть бути пов'язані з варикозним розширенням вен ніг. При цьому майбутні матусі зазвичай скаржаться на біль, важкість у ногах, швидку стомлюваність при ходьбі.